Očna klinika “Fjodorov” iz Kaluge

Federalna državna autonomna ustanova Medjusektorskog naučno-tehničkog kompleksa  “Mikrohirurgija oka”  Ministarstva zdravlja Ruske federacije- Očna klinika “Fjodorov” iz Kaluge jedna je od 11 klinika kompleksa “Mikrohirurga oka” čiji je idejni tvorac akademik prof. dr Svjatoslav Nikolajevič Fjodorov.

Akademik prof. dr Svjatoslav N. Fjodorov

Osnovna zamisao idejnog tvorca Očnih Klinika kompleksa “Mikrohirurgija oka” bila je da se vrhunska hirurgija približi svakom pacijentu!

Osnovana je 1989. godine i od tada stalno proširuje i usavršava delokrug rada. Pored lečenja pacijenata, ova ustanova se bavi  i naučnim istraživanjima, a ima i široko razvijenu edukativnu delatnost u primeni novih tehnologija u oftalmohirurgiji i oftalmologiji. Na Očnoj klinici “Fjodorov” u Kalugi radi tim vrsnih specijalista i visokoobučen medicinski kadar koji ima ogromno iskustvo i čiji se rezultati rada stalno kreću uzlaznom linijom. Posebno je značajno što se na ovoj vrhunskoj očnoj klinici izvode sve operacije oka koje se rade u savremenoj oftalmologiji i one najsloženije i što se na njoj mogu operisati i sasvim mala deca (čak bebe od mesec dana).

MNTK Kaluga – Očna klinika “Fjodorov”

Očna klinika “Fjodorov” iz Kaluge ima četiri operacione sale; poseban laserski operativni blok opremljen aparatima najnovije generacije; dijagnostičku liniju na kojoj se koriste  najsavremeniji aparati za ispitivanje oka; kabinete za kontaktnu korekciju;  odeljenje za različite vidove energetskih stimulacija;  kabinete za lasersku akupunkturu i VLOK.

Pacijenti su smešteni u komfornim sobama hotela, koji je direktno povezan sa medicinskim delom Klinike – dijagnostičkom linijom i operativnim blokom. Sobe su jednokrevetne (lux) i dvokrevetne, sa posebnim kupatilom. U salonima za dnevni boravak pacijenti i njihovi pratioci mogu gledati TV, slušati muziku ili, jednostavno, sedeti i družiti se, jer većina pacijenata posle operacije, koje se izvode na najsavremeniji način,  ne mora da leži u postoperativnom toku lečenja.

Klinika je okružena borovom i brezovom šumom, nalazi se 6 km od grada Kaluge, tako da pacijenti mogu slobodno vreme da provedu u prijatnoj šetnji oko Klinike ili kraćim posetama gradu. U toku svog boravka na lečenju na Očnoj klinici “Fjodorov” u Kalugi pacijentima se pruža mogućnost da se upoznaju sa ruskom  kulturnom  baštinom i da posete nekoliko lepih manastira i kulturnih centara, pa i prestonicu Rusije – Moskvu.

Direktor Očne klinike “Fjodorov” u Kalugi Federalne državne autonomne ustanove medjusektorskog naučno-tehničkog kompleksa Mikrohirurgija oka “Fjodorov”, Ministarstva zdravlja Ruske federacije, profesor, zaslužni doktor Ruske federacije, glavni oftalmolog Kaluške oblasti dr Aleksandar Vladimirovič Terešćenko.

Dr Aleksandar V. Terešćenko

Zvanična internet stranica  Očne klinike “Fjodorov” iz Kaluge je na adresi: www.eye-kaluga.com