Kaluga

Kaluga je  stari ruski grad (prvi put se spominje 1371 godine), 180 km jugozapadno od Moskve. Nalazi se na obali reke Oke, u živopisnom krajoliku kojim dominiraju borove i brezove šume. Grad je ekonomski i kulturni centar Kaluške oblasti, ima oko 450.000 stanovnika, razvijenu tekstilnu i drvnu industriju i brojne visokoškolske ustanove, medju kojima se ističe Laserska akademija nauka Ruske federacije. Poznata je i po brojnim medicinskim ustanovama, a naročito po čuvenoj Očnoj klinici “Fjodorov”.

Od davnina bogat trgovački centar, na raskrsnici puteva, Kaluga je u minulim stolećima izrasla u planski uredjen grad, sa karakterističnom arhitekturom ruskog graditeljskog nasledja. Danas je to grad koji se modernizuje u svim urbanim sektorima, a blizina Moskve umnogome pogoduje njegovom brzom razvoju.

O istoriji i kulturi ovog kraja posetioci mogu da se upoznaju u Zavičajnom muzeju i Kući narodnog stvaralaštva. U Kalugi se nalazi i jedinstven u svetu Muzej kosmonautike, sa kopijama mnogih vasionskih letilica i nekoliko originalnih eksponata na kojima su sovjetski kosmonauti leteli u svemir.

Grad Kaluga