Eliksir – Preventivni pregledi u otkrivanju glaukoma – dr Snežana Vlajković

Preventivni oftalmološki pregli osoba preko 40 godina su važni i zbog mogućeg otkrivanja glaukoma.. Zato je merenje očnog pritiska obavezan deo pregleda svakog oftalmologa, na šta podseća i dr Snežana Vlajković, oftalmolog Specijalne oftalmološke bolnice Eliksir Iz Novog Sada.To je jedan od razloga zašto se, decenijama unazad, u Bolnici Eliskir sprovodi i akcija besplatnog merenja očnog pritiska. Jer, glaukom ne boli, a može da dovede do slepila.

Eliksir – dijabetes i vid – dr Snežana Vlajković

Kada pacijent sazna da boluje od dijabetsesa, tada treba da bude i prvi pregled kod očnog lekara. Posledice nelečenog dijabetesa sa vide i na krvnim sudovima oka, u vidu dijabetične retinopatije, koja je komplikacija šećerne bolesti. Redovne kontrole endokrinologa, oftalmologa, neurologa, kardiologa su od presudne važnosti, podseća dr Snežana Vlajković, oftalmolog Specijalne oftalmološke bolnice Eliksir u Novom Sadu.

Eliksir – preventivni pregledi vida osoba 40+ – dr Snežana Vlajković

 

U Specijalnoj oftalmološkoj bolnici Eliskir posebna pažnja se poklanja preventivnim pregledima dece, ali i odraslih. Prvi oftalmološki pregled osoba koje nemaju smetnje sa vidom, savetuje se oko 40.godine života. On obuhvata razgovor lekara sa pacijentom, određivanje oštrine vida na daljinu i blizinu, merenje očnog pritiska, pregled očnog dna. Rezultati oftalmološkog pregleda mogu da budu korisni i za kardiologa, endokrinologa, nefrologa…..zato o važnosti preventivnih pregleda osoba starijih od 40 godina života govori dr Snežana Vlajković, oftalmolog Specijalne oftalmološke bolnice Eliksir iz Novog Sada.

Eliksir – februarska akcija – dr Snežana Vlajković

Pored stalnih humanitarnih akcija, koje sprovode zaposleni u Specijalnoj oftalmološkoj bolnici Eliksir iz Novog Sada, sada, povodom 30 godina intenzivne saradnje sa vrhunskim ruskim oftalmohirurzima iz državne očne klinike “Fjodorov” iz Kaluge, tokom februara, pripremljeni su i poklon paketi sa popustima, a sve u cilju ozdravljenja vida pacijenata u Srbiji. O dobrim namerama Eliksira govori dr Snežana Vlajković.

ZDRAVLJE I VI – Retinopathia prematura (Emisija 296)

Novorođena beba obično drži zatvorene oči i samo ih povremeno otvara, ali ne razume ono što vidi i pogled joj pluta. Tek posle trećeg meseca beba počinje da gleda na oba oka istovremeno. Posebna pažnja ukazuje se prevremeno rođenim bebama kada je oftalmološki pregled urađen neposredno posle rođenja. Stručnjaci očne klinike iz Kaluge u saradnji sa specijalnom oftalmološkom bolnicom Eliksir iz Novog Sada uspešno vodi bitku sa retinopatijom prematurom.