Šta je katarakta?

Očno sočivo je prozirno, ali se dešava da se ono i zamuti. Oboljenje prilikom kojeg dolazi do zamućenja sočiva naziva se katarakta.

Promene u prozirnosti sočiva sprečavaju prolazak svetlosnih zraka unutar oka i na taj način se čoveku pogoršava vid. Katarakta može da obuhvati celo sočivo ili samo jedan njegov deo.

Katarakta dovodi do bespovratnih promena u samom sočivu. Oboljenje može da se javi na jednom ili na oba oka. Razvoj katarakte nije povezan sa prevelikim vidnim naporima. Njena pojava ne znači da pacijentu preti potpuno slepilo.

Zašto se razvija katarakta?

Uzroci pojave katarakte su različiti: može da bude povreda, poremećaj ishrane tkiva oka, životna dob, dijabetes, kao i neka druga oboljenja oka kao, na primer, glaukom.

Najčešće se katarakta javlja u procesu starenja organizma, što dovodi do povećanja debljine sočiva i njegovog zamućenja. Takve katarakte nazivaju se staračkim ili senilnim kataraktama.  Mogu da se pojave već u 45 godini života. Katarakta može da se dijagnostikuje i kod dece i tada se radi o  urođenoj  katarakti.

Posle povrede oka zamućenje sočiva može da se pojavi u bilo kom uzrastu. Jak udarac, ubod, termička ili hemijska opekotina mogu da dovedu do pojave traumatske katarakte.

Postoji i dijabetesna katarakta koja se javlja kao komplikacija kod osoba obolelih od dijabetesa. Karakteristika je da se kod nje brzo razvijaju zamućenja sočiva na oba oka.

Simptomi katarakte

Ukoliko se katarakta nalazi na periferiji sočiva,pacijent subjektivno ne oseća nikakve promene u vidu. Što je zamućenje bliže centru sočiva to je ozbiljniji problem sa oštrinom vida.

Pacijent može  da primeti  da predmete iz svog okruženja ne vidi jasno, da su konture  razlivene, pogotovo kada je jaka osvetljenost. Slika počinje da se dupla, često se javlja fotofobija. Jedno oko može da vidi bolje od drugog. Zenica koja obično deluje crna može da pobeli ili dobije žuti odsjaj.

Dijagnostika

Pacijent obavezno treba da se javi lekaru! Samo specijalista može da utvrdi da li postoji  katarakta.

Pregled je potpuno bezbolan. Oftalmolog uz pomoć posebnih aparata pregled oči i utvrditi tip, formu i mesto promena u sočivima.

Prilikom pregleda proverava se oštrina vida, meri  intraokularni pritisak, biometrija, proverava  vidno polje, radi se  ultrazvučni pregled retine…

Lečenje

Jedini način lečenja katarakte je hirurško uklanjanje mutnog sočiva. Nikakve kapi, naočare, posebna dijeta ili vežbe ne mogu pacijenta izlečiti od ovog oboljenja.

Danas je metoda operacije detaljno razrađena, lekariima su na raspolaganju najsavremenije tehnologije i u većini slučajeva operacija daje pozitivan rezultat.

Pacijenti ne treba da se boje, treba da  imajtu poverenja u svog lekara. Posle operacije pacijent se može vratiti svom uobičajenom načinu života, možet raditi, gledati televizor, čitati…Na žalost ukoliko kod pacijenta postoje osim katarakte i druga oboljenja, kao što su bolesti vidnog živca ili retine, onda je efekat operacije snižen.

Operacija

Za vreme operacije hirurg zameni mutno sočivo za kvalitetno veštačko prozirno sičivo koje nije ništa manje kvalitetno od prirodnog.

U pripremnom periodu, nekoliko dana pred operaciju radi se analiza krvi i urina, elektrokardiogram, pregled kod interniste.

Odsustvo akutnih upalnih procesa i akutizacije hroničnih bolesti su zalog uspeha predstojeće operacije.

Operacija se po pravilu radi po prijemu pacijenta u bolnicu. Ujutru se na dan operacije u oko ukapavaju kapi koje šire zenicu.

Savremene metode lokalne anestezije omogućuju da se u potpunosti isključi osećaj bola.

Operacija se radi na sledeći način: posle davanja lokalne anestezije pravi se prorez mikrohirurškim instrumentima, otvara se kapsula sočiva i uklanja  mutno sočivo.

Primenjuju se najsavremenija metode operacije katarate – fakoemulsifikacija (razmekšavanje mutnog sočiva uz pomoć ultrazvučnog aparata – fakoemulsifikatora).  Prorez je toliko mali da ne zahteva zašivanje.

U nekim slučajevima kada nije moguća fakoemulsifikacija katarakte hirurg koristi druge metode uklanjanja mutnog sočiva ,prilikom kojih se prorez zašiva specijalnim koncima.

Femtolasersko uklanjanje katarkte – najveće dostignuće svetske oftalmologije!

Danas femtosekundne laserske tehnologije  predstavljaju najveće dostignuće svetske oftalmologije u oblasti robotizovane hirurgije očnih bolesti. To je nova tehnologija operacije katarakte  laserskom preciznošću. 

Laserski impuls se fokusira na tačno određenu dubinu sočiva i obezbeđuje njegovo drobljenje. Osim toga, laserska etapa je potpuno automatska, što značajno olakšava rad hirurga, skraćuje vreme hirurške intervencije i stvara bezopasnije uslove za pacijenta.

Femto lasersko uklanjanje katarakte

Ranije su se femtosekundni laseri  koristili samo za lasersku korekciju vida, a danas je oblast njihove primene znatno proširena. Takvi laseri aktivno se koriste u kjlučnim etapama operacije katarakte.

Osnovne etape operacije koje je ranije neposredno radio hirurg sada radi femtolaserksi sistem. Laser samostalno formira prorez na rožnjači, okrugli kapsuloreksis  (otvaranje prednje kapsule sočiva) i drobi sočivo.

Zrak lasera fokusira se u dubinu sočiva a da pri tome ne oštećuje rožnjaču. Posle kratkovremenog delovanja laserom zamućeno sočivo se razbija na sitne čestice. U ovoj etapi operacije ne koriste se hirurški instrumenti i na taj način smanjuje se rizik postoperativnih komplikacija.

Sada se i u krajnje teškim slučajevima: kod glaukoma, dijabetesa, subluksacije sočiva, raznih oblika distrofije rožnjače, pri gubitku endotelijalnih ćelija rožnjače, kod različitih povreda oka može operisati katarkta uz pomoć femtosekundnog lasera.

Prednosti laserske tehnologije

 • Najviši nivo preciznosti operacije
 • Brz postoperativni oporavak .
 • Manje invazivno delovanje.
 • Maksimalan kvalitet vidnih karakteristika
 • Brzo formiranje oštrine vida
 • Stabilni predvidivi rezultati

Operacija obezbeđuje brzo, bezbolno uklanjanje katarakte. Laserska energija deluje isključivo lokalno. Oko praktično nema reakciju na operaciju. Istog dana pacijent se otpušta kući. Kod kuće samostalno ukapava kapi koje lekar preporuči posle operacije.

Unikalnost laserskog sistema je u tome što omogućava hirurgiju katarakte na najvišem mogućem nivou što odgovara i pacijentima i hirurzima.

Načini uspostavljanja vida posle operacije katarate

Posle uklanjanja katarakte za uspostavljanje vida u zamenu za uklonjeno sočivo mogu se koristiti:

 • naočare
 • kontaktno sočivo
 • veštačko sočivo (intraokularno sočivo IOS), koje se implantira u oko umesto uklonjenog sočiva

Posle uklanjanja katarakte oko postaje afakično, lišeno sočiva. To ne znači da pacijent ništa nece videti.

Implantacija intraokularnog sočiva predstavlja najefektivniju metodu korekcije vida posle uklanjanja katarakte.  Ona ne samo da obezbeđuije dobru oštrinu vida, nego i uklanja potrebu za nošenjem naočara sa velikom dioptrijom i kontaktnih sočiva.

Čak i posle implantacije veštačkog sočiva oštrina vida moze da ostane niska kod nekih pacijenata zbog postojanja drugih očnih oboljenja.

Intraokularna  sočiva

Intraokularno sočivo sastoji se iz optičkog dela i potpornih elemenata koji ga drže u oku. Po svojim optičkim svojstima slična je prirodnom sočivu.

Postoji mnogo vrsta intraokularnoih sočiva. Osnovna su zadnjekomorna koje se stavljaju iza dužice i zenična koja se fiksiraju u zenicu. Koja vrsta sočiva više odgovara pacijentu rešava hirurg.

Optička jačina veštačkog intraokularnog sočiva određuje se individualno za svakog pacijenta i zavisi od anatomskih i optičkih karakteristika oka.

Osim toga, lekar uzima u obzir  i vrstu posla kojom se bavi pacijent kao i socijalne uslove.  Ukoliko pacijent vozi automobil, bavi se lovom, sportom  onda se odredi sočivo koje će korigovati vid na daljinu,  a za čitanje  će pacijentu biti potrebne naočare sa malom plus  dioptrijom.

Ukoliko je profesija pacijenta takva da stalno čita, piše, veštačko sočivo se može proračunati tako da koriguje vid na blizinu, a za daljinu će pacijentu biti potrebne naočare sa malom minus dioptrijom.

U retkim slučajevima, ukoliko postoji teško propratno oboljenje oka lekar može doneti odluku o tome da nije preporučena implantacija intraokularnog sočiva.

Postoperativni period

Posle operacije pacijenti se nalaze pod stalnom kontrolom oftalmologa. Isti dan se otpuštaju kući uz redovne dolaske na zakazane kontrole..

Prvih dana posle operacije pacijent može da ima osećaj da su predmeti iz njegovog okruženja malo razliveni. To je zbog toga što je zenica i dalje široka i što u nekim slučajevima postoje konci. Kada se suzi zenica, pacijent oseti poboljšanje vida, a nekoliko nedelja posle operacije vid će se u potpunosti uspostaviti. .

U retkim slučajevima zadnja kapsula uklonjenog sočiva može da se zamuti nekoliko meseci posle operacije. Pacijent tada oseti određeno pogoršanje oštrine vida na operisanom oku. Takva pojava naziva se sekundarna katarakta. Tada nema razloga za veliku brigu, uz pomoć laserske procedure vid se uspostavlja već za nekoliko sati.

Saveti za brži oporavak

Da bi postoperativni period prošao što brze  i bez komplikacija pacijentima se savetuje sledeće:

 • Trudite se da ne spavate na strani operisanog oka 2-3 nedelje posle operacije;
 • Ne trljajte i ne stiskajte operisano oko;
 • Kada se kupate trudite se da voda i sapun ne upadnu u oko, a posle kupanja ukapajte kapi za dezinfekciju u operisano oko;
 • Koristite sunčane naočare kada ste napolju;
 • Trudite se da operisano oko ne izlažete naglim promenama temperature prva tri meseca posle operacije, nemojte ići na bazen;
 • Prvih mesec dana posle operacije suzdržite se od težih  fizičkih poslova;
 • Da biste podigli nešto sa poda ne naginjite se nego čučunite- prvih mesec dana nakon operacije;
 • Kozmetiku za oči nemojte korititi mesec dana posle operacije;
 • Nemojte voziti automobil dok se oko u potpunosti ne oporavi.