Očna oboljenja

Dalekovidost (hipermetropija)

Dalekovidost ili hipermetropija je poremećaj vida, pri kojem čovek loše vidi predmete kako na blizini, tako i one u daljini.

Kod dalekovidih osoba je očna jabučica kraća od norme i svetlosni zraci se fokusiraju iza mrežnjače te je slika predmeta koji se posmatra nejasna. Pri hipermetropiji slika predmeta se formira iza mrežnjače.

Razlikuju se tri stepena dalekovidosti:

 1. Slaba – do 2 dioptrije;
 2. Srednja – od  2   do 5 dioptrija;
 3. Visoka – preko 5 dioptrija.

U mladosti dalekovide osobe mogu da  kompenzuju poremećaj refrakcije naprezanjem akomodacionog mišića, a zahvaljujući tome se pojačava prelamanje zraka u sočivu. Ali, vremenom ili pri visokom stepenu dalekovidosti taj mišić više ne može da izdrži opterećenje i pojavljuje se potreba nošenja naočara ili kontaktnih sočiva sa plus dioptrijom. Dalekovide osobe se često, i  pored nošenja naočara, žale na brzo zamaranje i osećaj “preopterećenosti“ očiju.

Kod dalekovidosti često dolazi do poremećaja binokularnog vida, pojavljuje se konvergentna razrokost, smanjuje se oštrina vida.

Osnovni zadaci lečenja dalekovidosti:

Ispravljanje refrakcije oka, uz pomoć nošenja naočara ili kontaktnih sočiva;

 •  Sprečavanje i lečenje komplikacija dalekovidosti kao sto su razrokost, poremećaj binokularnih funkcija, ambliopija (različte vrste stimulacija  – laserska, magnetna, foto, elektro…);
 •  Ukoliko je indikovano – operacija razrokosti.

Lečenje dalekovidosti

Dalekovide osobe mogu nositi naočare, kontaktna sočiva ili uraditi refraktivnu operaciju. Kao i kod kratkovidosti metode koje se koriste prilikom operacije su LASIK i FEMTO LASIK, a moguće je uraditi i operaciju hipermetropske pseudofakije, čija se suština sastoji u tome da  se ukloni prirodno sočivo i umesto njega implantira veštačko, sa odgovarajućom dioptrijom.

Femto laserska korekcija vida

Femto laser  je visokoefektivna i sasvim bezbolna procedura , koja omogućava brzo dobijanje dobrog vida.

Osnovne razlike laserske i Femto laserske korekcije vida

Razlika nove metode korekcije Femto laserom od prethodnih je u formiranju rožnjačnog flapa.

Do nedavno se formiranje rožnjačnog flapa radilo mehaničkim putem uz pomoć mikrokeratoma, a sada se taj deo radi korišćenjem femtosekundnog lasera bez proreza na rožnjači, što znači apsolutno bezkontaktno. Takvo, bezkontaktno formiranje rožnjačnog flapa u procesu Femto lasera omogućava bezopasniju korekciju dioptrija i smanjuje rizik postoperativnih komplikacija i pojave stečenog astigmatizma.

 Potpuno odsustvo mehaničkog delovanja čini korekciju još bezopasnijom!

Najviša preciznost formiranja flapa, a takođe i korekcija vida najmanje invazivnom metodom  omogućava operacije i kod pacijenata sa jako tankom rožnjačom, kao i kod pacijenata sa visokim stepenom kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma.

Argumenti u korist Femto lasera:

 • Femto laser – 100% laserska operacija , savremeni, bezopasni  i bezbolni način oslobađanja od nošenja naočara ili kontaktnih sočiva;
 • Operacija se radi bez instrumenata za sečenje (skalpela, noža, mikrokeratoma, itd..);
 • Operacija se radi pod lokalnom narkozom (kapi za oči);
 • Korekcija vida: brzo, precizno, bezbolno;
 • Već posle nekoliko sati pacijent ima dobar vid;
 • Predvidiv rezultat;
 • Precizniji proračun korekcije visokog stepena miopije i astigmatizma;
 • To je najbolji izbor za pacijente kod kojih postoji periferna distrofija retine. Period između preventivne periferne laserske koagulacije retine i Femto lasera je znatno kraći i operacija korekcije vida može da se radi već sledećeg dana;
 • Brz oporavak i minimalan diskomfort posle operacije.

Femtosekundne laserske tehnologije su trenutno u celom svetu najpriznatije i smatraju se tehnički savršenim u refrakcionoj hirurgiji kratkovidosti, dalekovidosti, astigmatizma, a takođe i u hirurgiji katarakte.

Povratak na vrh