Ablacija retine

Retina je deo oka na kome se sakuplja informacija onih predmeta koje mi vidimo, koja se zatim preko vidnog živca  prenosi u centar za vid u mozgu.

Ablacija  retine  je proces odvajanja retine od sudovnjače-opne u kojoj se nalaze krvni sudovi. U zdravom oku oni su tesno povezani. Ablacija retine dovodi do značajnog smanjenja vida ili do slepila. Ablacija retine se najčešće dešava nakon povreda, kod osoba  koje imaju kratkovidosti, kod dijabetesne retinopatije, kod distrofije retine  itd.

Kod zdravog oka retina je tesno povezana sa sudovnjačom. Ukoliko se na mrežnjači pojave rupture (pukotine) tečnost iz staklastog tela prodire ispod retine i ona se odvaja od sudovnjače.

Ablacija retine

Lečenje ablacije retine je veoma teško, a uspeh u lečenje zavisi, pre svega, od veličine ablacije i vremena koje je prošlo od momenta ablacije do  operacije.

Simptomi ablacije retine  su:

  • pojavljivanje “opne ili zavese” ispred oka. Pacijenti bezuspešno pokušavaju da je sami uklone, umivajući se ili stavljaju kapi. U takvim slučajevima odmah se treba obratiti oftalmologu, opisati promene koje su nastale i reći vreme kada  su one nastale.. Treba zapamtiti i  reći lekaru sa koje strane se prvi put pojavila “zavesa”, posto ona  moze da se poveća i  zauzme celo vidno polje;
  • promene  u vidu iskri i munja – takodje su karakteristične za ablaciju  retine;
  • iskrivljenje posmatranih slova, predmeta, ispadanje njihovih pojedinih delova iz  vidnog polja ukazuje na to da se retina  počela odvajati u centru.

Nekada pacijenti opažaju da im se vid malo poboljšava posle sna. To se objašnjava time što se pri horizontalnom položaju tela retina  vraća na svoje mesto, a kada je čovek u vertikalnom položaju, ona se ponovo odvaja od opne krvnih sudova i defekti vida se opet javljaju.

Ablacija  retine se ne moze izlečiti nikakvim kapima, tabletama ili injekcijama. Jedini način da se delimično povrati vid  i  sačuva oko kao organ  je operacija, koju je potrebno uraditi što je moguće ranije.

Kod ablacije  retine  izumiru nervne ćelije, čepići i štapići, i što je retina  duže vremena odlubljena to strada više nervnih ćelija, te se u tim slučajevima vid ne može vratiti ni nakon operacije, pe se ona radi sa ciljem očuvanja oka kao organa.

Posebno obazrive treba da budu one osobe koje su imale ablaciju retine  na jednom oku. Neophodno je da bar dva puta godišnje kontrolišu drugo oko, a ukoliko primete bilo koji neuobičajeni simptom odmah treba da obave detaljan oftalmološki pregled.

Povratak na vrh