Vitrektomija

Ukoliko laserska koagulacija retine (metoda lečenja dijabetesne  retinopatije) na daje dobre rezultate tada se u slučajeva  retinopatija napreduje, jer postoji osnov za njeno napredovanje koji nije otklonjen, a to je dijabetes. Ukoliko i pored nekoliko kurseva  panretinalne laserske koagulacije ne dođe do stabilizacije napredovanja bolesti neizbežna je operacija vitrektomije.

Šta je vitrektomija?

Vitrektomija (“vitreum” – staklasto telo; “ektomija” – uklanjanje) je hirurška operacija  kojom se uklanja staklasto telo i proliferativno tkivo sa retine.

Operacija se radi uglavnom pod lokalnom anestezijom,  retko kada pod opštom.  Na očnoj jabučici se prave tri mala reza po 1 mm, kroz koje se minijaturnim  hirurškim instrumentima u potpunosti uklanja izmenjeno staklasto telo ili hemoftalm, a retina se čisti od ožiljka tamo gde je to moguće,  krvni sudovi se koagulišu  laserom.  Taktika i obim  hirurške intervencije  se odredjuje  individualno,  za vreme operacije.

U posebno teškim slučajevima proces proliferacije, tj. obrazovanja ožiljaka, može da zahvati i unutrašnje slojeve retine. Zato, čak i kada je sa površine retine uklonjeno svo prolifrativno tkivo, unutrašnjost oka se mora tamponirati  silikonskim uljem.  To je potrebno da bi se maksimalno sprečio  ili sveo na minimum  nastanak ablacije retine.

Povratak na vrh