Operacije

SKLEROPLASTIKA

Operacijom skleroplastike zaustavlja se ili usporava dalji rast i izduživanje očne jabučice. Za vreme takve operacije iza očne jabučice se implantiraju tračice bioloških materijala, koje kao pojas obuhvataju oko i ne daju mu da se izdužuje.

Vremenom,  kroz  implante prorastaju novi krvni sudovi i oko dobija više krvi i hranljivih materija, nego pre operacije skleroplastike. U nekim slučajevima radi se operacija kolagenoplastika. Kolagen stimuliše specijalne ćelije, koje se nalaze u beonjači oka i one proizvode novo skleralno tkivo, koje sprečava rast očne jabučice. Operacije se mogu raditi ambulantno, a sama intervencija traje desetak minuta.

Za sprečavanje komplikacija kratkovidosti,  pored skleroplastike, kod nekih pacijenata je neohodno uraditi i  lasersko lečenje – preventivnu  perifernu lasersku koagulaciju  retine.  Laserski zrak “privaruje” mrežnjaču uz opnu krvnih sudova na slabim mestima. Ovom intervencijom smanjuje se rizik od nastanka najteže komplikacije kratkovidosti –ablacije mrežnjače.

Kada je patološki rast oka zaustavljen i urađena preventiva mogućih komplikacija koja nosi sa sobom kratkovidost, javlja se važno pitanje za svakog kratkovidog čoveka: kako korigovati kratkovidost. To se može učiniti na nekoliko načina: nošenjem naočara, kontaktnim sočivima ili operacijom.

Danas se taj problem uspešno rešava zahvaljujući novim tehnologijama  u oftalmologiji- refraktivnoj hirurgiji. Zahvaljujući tim operacijama stotine hiljada kartkovidih  ljudi u svetu je dobilo mogućnost da svet vidi bez pomagala. Najčešće korišćene metode operacija su LASIK i FEMTO LASIK.
Povratak na vrh