Krosslinking rožnjače

Krosslinking rožnjače– efektivna slabo invazivna metoda , koja se u oftalmologiji prvenstveno koristi kod lečenja keratokonusa, a takođe i kod nekih drugih oboljenja (npr. distrofija rožnjače).

Mehanizam delovanja Krosslinkinga

U osnovi metode je sposobnost kolagenih vlakana rožnjače oka da menjaju svoju strukturu pod dejstvom fizičkih ili hemijskih faktora (toplota, zračenje, enzimi). U procesu krosslinkinga na rožnjaču oka  deluje se ultraljubičastim zračenjem nisog intenziteta uz prisustvo vitamina B2  (koji je fotoosetljiva supstanca).

Etape Krosslinkinga

Procedura Krosslinking radi se pod lokalnom anestezijom kapima, pri tome se uklanja gornji sloj rožnjače, da bi se na taj način obezbedio bolji prolazak rastvora riboflavina u dubinu rožnjače. U toku 20-30 minuta u oko se ukapava rastvor vitamina B2 , koji ravnomerno natapa tkivo rožnjače. Posle toga radi se intraoperativna pahimetrija, na taj način dokor oceni da li je i  koliko ravnomerno rožnjača natopljena rastovorom.

Potrebno je da se  dostigne potreban stepen prodiranja riboflavina u tkivo rožnjače, pa se deset minuta rožnjača tretira ultraljubičastim zracima. Doza ultraljubičastog zračenja nije velika i ne može da izazove oštećenja dubljih delova oka.

U završnoj fazi u oko se ukapavaju antibakterijske kapi, a na operisano oko se stavlja meko terapeutsko kontaktno sočivo.  Za vreme nošenja kontaktnog sočiva (po pravilu, tri dana) pacijentu se ukapavaju antibakterijske kapi , a posle skidanja terapeutskog sočiva ukapavaju se protivupalni preparati. Obično oporavak površinskih slojeva rožnjače traje 4-5 dana posle Krosslinkinga , a oštrina vida se uspostavlja do tri meseca.

Rezultat

Procedura rožnjačnog Krosslinkinga je bezopasna, u isto vreme efikasna, odlikuje se jednostavnošću i maloj invazivnosti. Krosslinking je moguće kombinovati sa drugim metodama korekcije refrakcionih promena pri postojanju keratokonusa.

Za  Krosslinking  rožnjače koristi se najnoviji laser UVX-2000.

Prednosti lasera:

Skraćuje vreme trajanja operacije, tako što je vreme odrade rožnjače ultrasljubičastim zracima skraćeno do 10 minuta.

Laser se odlikuje optimalnim profilom zraka, samim tim je intenzitet delovanja na periferiju viši za 30 %.

Povratak na vrh