Specijalisticka oftalmološka ordinacija Eliksir
Specijalisticka
oftlamološka ordinacija
ELIKSIR
Bul. kralja Petra I br. 26,
Novi Sad
OCNA KLINIKA
Federalna državna ustanova
Ministarstva zdravlja Ruske Federacije
MNTK „Mikrohirurgija oka Fjodorov“
kod nas poznata kao
Ocna klinika „Fjodorov“ iz Kaluge

Kaluga

Kaluga je  stari ruski grad (prvi put se spominje 1371 godine), 180 km jugozapadno od Moskve. Nalazi se na obali reke Oke, u živopisnom krajoliku kojim dominiraju borove i brezove šume. Grad je ekonomski i kulturni centar Kaluške oblasti, ima oko 450.000 stanovnika, razvijenu tekstilnu i drvnu industriju i brojne visokoškolske ustanove, medju kojima se ističe Laserska akademija nauka Ruske federacije. Poznata je i po brojnim medicinskim ustanovama, a naročito po čuvenoj Očnoj klinici "Fjodorov".

Od davnina bogat trgovački centar, na raskrsnici puteva, Kaluga je u minulim stolećima izrasla u planski uredjen grad, sa karakterističnom arhitekturom ruskog graditeljskog nasledja. Danas je to grad koji se modernizuje u svim urbanim sektorima, a blizina Moskve umnogome pogoduje njegovom brzom razvoju.

O istoriji i kulturi ovog kraja posetioci mogu da se upoznaju u Zavičajnom muzeju i Kući narodnog stvaralaštva. U Kalugi se nalazi i jedinstven u svetu Muzej kosmonautike, sa kopijama mnogih vasionskih letilica i nekoliko originalnih eksponata na kojima su sovjetski kosmonauti leteli u svemir.